Biografie

bio 1Omdat het ‘altijd verstandig is een diploma te hebben’ studeert Arthur Nederlandse Taal en Letterkunde. Tijdens zijn studententijd wint hij het Groninger Studenten Cabaret Festival . Een jaar later wordt hij gevraagd voor de dan nog op te richten groep Comedytrain. Arthur heeft geen idee wat stand-up comedy is, maar heeft toch niets te doen sinds hij afgestudeerd is en is allang blij dat hij ‘werk’ heeft.

Van 1990 tot 1994 is Arthur vaste kracht bij Comedytrain . Ook treedt hij een aantal keren op in Amerikaanse comedyclubs.

In september 1994 maakt Arthur, samen met pianist Alberto Klein Goldewijk, zijn eerste avondvullende cabaretprogramma, Een tekkel met de stok . Hierin combineert hij liedjes met stand-up. In de programma’s daarna wordt muziek steeds belangrijker.

Tijdens de try-outs van zijn derde programma wordt Arthur benaderd om een plaat te maken. In 1998 komt zijn debuut-CD Twee straten verder uit (Sony Music). De plaat wordt unaniem geprezen, Arthur wordt genomineerd voor een Edison , de single Contract wordt de radio 3 FM megahit en staat in alle hitlijsten.bio 2

In de jaren daarna volgen het album 100 helden en Achterste brug die beiden zeer goed ontvangen worden (‘Een hoogtepunt in het genre’, Volkskrant). Na acht jaar touren besluit Arthur een tijdje te stoppen en begint hij met het schrijven aan een roman.

In januari 2006 speelt Arthur enkele voorstellingen onder de titel Terug naar de Middeleeuwen met behoud van sanitair ter voorbereiding op zijn nieuwe CD.

In april 2006 komt zijn debuutroman Midden op de weg zo hard mogelijk uit (uitgeverij Contact), die gaat over een kleinzoon die de sporen volgt van zijn grootvader die spion was in de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is voor een groot deel (auto)biografisch.
Het boek is inmiddels in zesde druk, wordt genomineerd voor de Anton Wachter prijs, de Selexyz debuutsprijs en bekroond met de LIBRA debutantenprijs.

bio 3In 2007 verschijnt Arthur’s vierde CD, Vlak voordat, die unaniem gesprezen wordt door de pers.
Ondertussen schrijft Arthur liedteksten voor andere artiesten en geeft hij gastcolleges aan het conservatorium in Groningen.

Op 23 oktober 2008 komt zijn nieuwe roman De hartslag van de aarde uit, die inmiddels in derde druk is. Ook dit verhaal is losjes gebaseerd op het levensverhaal van zijn andere grootvader die geoloog was en al in de jaren veertig een boek schreef over de opwarming en afkoeling van de aarde.

Direct na verschijnen van De hartslag van de aarde begint Arthur met het maken van zijn vijfde CD, waarvan de teksten gebaseerd zijn op verhalen van kinderen die in het Emma Kinderziekenhuis AMC liggen. Gedurende twee maanden loopt hij er regelmatig rond en spreekt met artsen, ouders en kinderen. Op Stilte Opname werkt hij samen met zangeres Birgit Schuurman. De CD verschijnt in 2009. De Volkskrant schrijft: ‘Een album dat je naar de strot grijpt.’

Een aantal liedjes van Stilte Opname wordt gebruikt in de theatervoorstelling Achtste groepers huilen niet naar het kinderboek van Jacques Vriens. De voorstelling wordt bekroond met de Musicalworld Award 2011 voor Beste jeugdvoorstelling.

In maart 2012 verschijnt Arthurs derde roman: Hotel Sofia, over vier vrienden die elkaar kennen uit hun studententijd in Groningen. Een van de vrienden vertrekt plotseling en duikt achtentwintig jaar later weer op in Italïe. Het boek krijgt lovende recensies. Knack zet het boek ik de top vijf van beste Nederlandse romans van 2012.

In 2013 schrijft Arthur de muziek voor de theatervoorstelling Oorlogsgeheimen, wederom gebaseerd opeen boek van Jacques Vriens.
In 2015 schrijft hij de muziek voor de theatervoorstelling Brammetje Baas, gebaseerd op het gelijknamige boek van Tamara Bos.

In mei 2015 verschijnt zijn nieuwe roman Paradise Village over een opgejaagde bankdirecteur die het land uitvlucht nadat zijn bank gered moet worden door de staat. Samen met zijn zoontje van elf reist de bankier door Amerika, op de vlucht voor alle ophef die is ontstaan over de bonus die hij ontving.
Vier maanden na verschijnen zijn de filmrechten voor het boek verkocht.

Sinds november 2015 is Arthur wekelijks ‘Druktemaker’ bij het NPO1 programma ‘De NieuwsBV’.

In september 2017 verschijnt Wat we weten, een roman waarvoor Arthur onderdook in de wereld van de vluchtelingen. Het is een liefdevol portret van drie broers uit Aleppo en tegelijkertijd een cynisch verslag van een onmogelijk asielbeleid.