Met de prins op reis

In het voorjaar van 1951 maakt prins Bernhard, met in zijn kielzog particulier secretaris Frans de Graaff, een goodwill reis naar Zuid-Amerika. Daarbij bezoekt hij ook het Argentinië van Juan en Eva Perón. De reis is beladen, omdat Perón in Nederland als dictator wordt beschouwd. De Graaff moet Bernhard behoeden voor fouten, maar hoe doe je dat in de schaduw van een man die zich onaantastbaar waant?

Zeventig jaar later krijgt schrijver Arthur Umbgrove het archief van de particulier secretaris, zijn oudoom, in handen. Daarin bevinden zich een aantal intrigerende documenten. Hij reist naar Argentinië om de sporen van zijn oudoom te volgen. Aldaar ontdekt hij informatie over een mogelijke diplomatieke rel op wereldschaal, die op het nippertje is voorkomen, en de nodige openbaringen rondom het losbandige leven van de prins en zijn entourage. 


AD

Ik moet mezelf er steeds aan herinneren dat dit verhaal is verzonnen. [ ] Het einde is verrassend. (leestip van de week)

GoodReads

Met de prins op reis is oprecht één van de beste boeken die ik in 2022 heb gelezen.[ ] Het verhaal bouwt zeer goed op, als verslaglegging, maar al snel ook als roman, waarbij de spanning steeds meer opgevoerd wordt, tot een climax die in meerdere etappes uitgevoerd wordt.

Trouw

Het aardige van de roman is dat de schrijver de vrijheid van fictie nu eens niet gebruikt om veel smeuïger uit te pakken over de avonturen van Bernhard. Umbgroves interesse gaat veel meer uit naar de worstelingen van zijn oudoom. [ ]

Precies dat tilt Met de prins op reis uit boven zomaar een vermakelijke vingeroefening: de figuur De Graaff staat ook voor de houding tegenover Bernhard van het burgerlijke, brave Nederland van de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog.
HP/DeTijd

Met archaïsch, plechtig taalgebruik beschrijft hij de onderhandelingen, het diplomatieke verkeer, maar vooral ook het eigenzinnige gedrag van de prins, die zich weinig aantrekt van het protocol.

Brabant Cultureel

Een schelmenroman in Koninklijke kringen om van te smullen.

de Volkskrant

Hoe is het om particulier secretaris te zijn van een lid van het koninklijk huis? Ben je tassendrager, influisteraar, comrade in crime? De vraag is intrigerend, zeker als het om de naaste dienaar van Bernhard gaat, de dandyprins, bij leven lidmaat van de internationale jetset. [ ]

Het verhaal van Umbgrove levert het beeld op van een tragische held.

Hebban

Een zeer interessant, op feiten gebaseerd, reisverslag

Peter Schouten (correspondent Latijns-Amerika voor o.a. AD, NPORadio1)

De schitterend verwoorde dialogen en betrokken karakters op de Zuid-Amerikaanse pampa doen de lezer smullen. Van genot, verbazing en gêne.

Gerda Aukes (boekhandel Den Boer)
Wat een boek!! Een prachtige verbinding tussen feit (zie fotokatern) en een beetje fictie. Bijna explosieve inhoud!!

De wederafbouw van de satire

Knack ****

Met een dystopische toekomstvisie begint de Nederlandse romancier Arthur Umbgrove een pamflet waarmee hij de satire van de ondergang wil redden

De morgen

In zijn pamflet De wederafbouw van de satire houdt hij een kernachtig pleidooi voor humor die de randjes aftast

Financieel Dagblad

Umbgrove somt een verontrustende lijst op van makers, uitgeverijen en omroepen die na bezwaren of zelfs bedreigingen excuses aanboden voor de grappen waar ze verantwoordelijk voor zijn.

De Telegraaf

Umbgrove zet in De wederafbouw van de satire vakkundig en helder uiteen wat de spelregels zijn van (goede) satire en waarom het zo belangrijk is.


Bestel het boek hier!
Wat we weten
2017
De Telegraaf ****
Het is een verademing hoe Umbgrove te werk gaat, niet soft of juist kort door de bocht, maar nuchter en eerlijk. ( ) Wat we weten is zeker geen pamflet tegen vluchtelingen maar Umbgrove legt de vinger subtiel op de zere plek. 
Knack ****
Umbgrove ontwijkt spitsvondig de val van de ideologische clichés door regelmatig tussen te komen in zijn verhaal en commentaar te geven op zijn eigen roman.

Het Nederlands Dagblad 
Als we het uit de krant of de politiek nog niet hadden begrepen, maakt deze roman het glashelder: de vluchtelingenproblematiek valt niet eendimensionaal te benaderen. Er zijn geen gemakkelijke antwoorden.
Hebban ****
Wat we weten is een prachtige vertelling over hoe weinig we weten.
onlybyme.nl  
Het bijzondere vind ik, dat de vluchtelingenproblematiek, op ongelooflijk ingenieuze wijze, werkelijk van alle kanten belicht wordt, waardoor het bijna onmogelijk is om je nog aan één vaste mening over deze problematiek vast te kunnen houden.

In het nporadio1 programma De NieuwsBV las acteur Jeroen Spitzenberger een hoofdstuk voor.


Bestel het boek hier!
Paradise Village
2015
Een vader en zijn elfjarige zoontje trekken in een Ford Mustang door het westen van de Verenigde Staten. Het is niet zomaar een mannen-onder-elkaar-vakantie: de vader is op de vlucht voor de pers nadat de bank waarvan hij de bestuursvoorzitter is gered moest worden door de overheid. De verontwaardiging over zijn bonus is zo groot dat hij halsoverkop besluit te vertrekken. Tijdens hun reis ontdekt de vader dat hij zijn zoon eigenlijk niet kent: hij was vrijwel nooit thuis, en als hij er was, had hij nauwelijks aandacht voor de jongen, die slecht presteert op school en weinig vriendjes heeft. Wie is dat kin? Waarom is het zo anders dan zijn leeftijdgenoten? In Amerika leert hij zijn zoon eindelijk kennen.

Trouw
Paradise Village is een aanrader: hoogste amusant en zeer leerzaam. 
De Telegraaf
Een geslaagde roman. 
Algemeen Dagblad
Arthur Umbgrove laat in het amusante Paradise Village vaardig twee stemmen klinken: de ene scherp, de ander ontwapenend.
Psychologie Magazine
Een grappige en hartverscheurende road novel. 
Cleeft.nl
Een prachtig verhaal van vader en zoon in Paradise Village van Umbgrove.

Bestel het boek hier!
Hotel Sofia
2012
De zeventienjarige Sofia zorgt voor haar zieke vader Harold, in
hun huis in Italië dat zij cynisch Hotel Sofia noemt. Ze ontdekt dat
haar vader in zijn studententijd drie vrienden had met wie hij lief
en leed deelde, maar met wie hij geen contact meer heeft. Sofia
weet ze te achterhalen, en ze besluiten naar Italië te reizen om hun
oude vriend te bezoeken voordat hij sterft.
Arthur Umbgrove neemt de lezer mee in het studen tenleven van
de jaren tachtig en beschrijft pijnlijk nauwkeurig hoe de jongens
van toen volwassen zijn geworden. Hotel Sofia is een mozaïek­
vertelling over de kracht en kwetsbaarheid van vriendschap.

Knack
Naar de strot grijpende beeldspraak...ronduit grandioos...een meester van de dialoog...snoeihard
De Telegraaf
Een pakkende roman over de kwetsbaarheid van vriendschap en de zoete herinneringen aan gewezen jeugdvrienden’
JAN
Sprankelende en ontroerende roman
Boeken.blogo.nl
Hotel Sofia grijpt je bij je strot en laat je niet meer los. Wat prachtig geschreven, vijf sterren en een pluim! 
Haarlems Dagblad
Umbgrove tekent de karakters haarscherp...verfrissend, goed verteld verhaal
Brabants Dagblad
Arthur Umbgrove die met Sofia misschien het interessantste personage van het boekenjaar tot leven bracht.

Knack zet Hotel Sofia in de top vijf van beste Nederlandse boeken van 2012. 

Bestel het boek hier!
De hartslag van de aarde
2008
Een oude man die al achtendertig jaar in een verpleeghuis woont en al die tijd zijn geheugen kwijt was, blijkt zich ineens dingen uit het verleden te herinneren.
Hij schrijft ze op, ‘want anders zou het zijn of ik nooit bestaan had’. Alleen een meisje van vijftien dat in het huis de koffie rondbrengt mag ze lezen. Het meisje dat alleen tegen haar ouders en zusje spreekt en geen woord tegen vreemden begint een zoektocht naar zijn verleden en probeert uit te vinden wat er achtendertig jaar geleden is gebeurd. Daarbij stuit ze op een oud boek van een wereldberoemd geoloog, De hartslag van de aarde , dat over de opwarming en afkoeling van de aarde gaat. Wie is de schrijver van dat meesterwerk? En hoe kan zij zorgen dat de oude man voor het te laat is zijn leven terugkrijgt?

Nu.nl
Meeslepend en indrukwekkend. De wijze waarop Umbgrove feiten met fictie verweeft is intrigrerend
De Morgen
Branievol en jongensachtig…een pracht van een dramatische situatie…een markante roman…zijn verhaal is een ultieme biecht, zijn testament aan de wereld
Parool
De clou komt aan als een hamerslag. Alle punten gaan naar Umbgrove
De Telegraaf
Mooie roman, die benieuwd maakt naar de volgende.
GEO
Kristalhelder geschreven inkorte, vaak schitterende zinnen.
GPD
Een meeslepend verhaal over een man die de balans opmaakt van zijn leven

Bestel het boek hier!
Midden op de weg,
zo hard mogelijk
2006
Arthur, de hoofdpersoon van Midden op de weg, zo hard mogelijk , erft de Brabantse boerderij van zijn grootvader. Op zolder vindt hij een doos met brieven uit de oorlogstijd van zijn grootvader gericht aan zijn grootmoeder. In die brieven vertelt hij over zijn werk als spion voor de geallieerden. Wilde zijn grootvader dat hij deze verzameling brieven zou vinden? En hoe kon het dat zijn grootvader in de oorlog zo openlijk aan zijn vrouw over zijn spionagewerk schreef? Hoe authentiek zíjn die brieven precies?
Arthur, even oud als zijn grootvader ten tijde van de oorlog, besluit zijn sporen te volgen en reist naar Duitsland en Zwitserland, in een poging de waarheid over het verleden te achterhalen.
Tijdens deze zoektocht ontdekt hij allerlei zaken die van grote invloed zijn op zijn eigen leven en komt hij er achter dat hij meer op zijn grootvader lijkt dat hij dacht. Hij neemt een belangrijk besluit.

Bekroond met de LiBra Debutantenprijs
Genomineerd voor de Anton Wachter Debuutprijs 2006
Genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs 2007

De Morgen
Umbgrove heeft een bijzonder aangrijpend verhaal geschreven over zijn zoektocht naar een figuur waarop hij zijn persoonlijke ideaalbeeld projecteert
Elsevier
Meeslepend eerbetoon aan een spionerende grootvader.
Een bijzonder boek over een bijzonder mens.
Financieel Dagblad
De zoektocht naar opa’s verleden door Duitsland en Zwitserland geeft deze roman een grootse allure. Applaus!
Parool
Mooi, ontspannen en geestig.
Paul de Leeuw
Wonderschoon, wonderlijk mooi verhaal.
Een ongelooflijk indrukwekkend boek. 
Juryrapport LIBRA
Een even wonderlijk als realistisch als hilarisch als ontroerend verhaal, een boek met maatschappelijke urgentie.

Bestel het boek hier!
Share by: