Met de prins op reis
In het voorjaar van 1951 maakt prins Bernhard, met in zijn kielzog particulier secretaris Frans de Graaff, een goodwill reis naar Zuid-Amerika. Daarbij bezoekt hij ook het Argentinië van Juan en Eva Perón. De reis is beladen, omdat Perón in Nederland als dictator wordt beschouwd. De Graaff moet Bernhard behoeden voor fouten, maar hoe doe je dat in de schaduw van een man die zich onaantastbaar waant?
Zeventig jaar later krijgt schrijver Arthur Umbgrove het archief van de particulier secretaris, zijn oudoom, in handen. Daarin bevinden zich een aantal intrigerende documenten. Hij reist naar Argentinië om de sporen van zijn oudoom te volgen. Aldaar ontdekt hij informatie over een mogelijke diplomatieke rel op wereldschaal, die op het nippertje is voorkomen, en de nodige openbaringen rondom het losbandige leven van de prins en zijn entourage.
AD
Ik moet mezelf er steeds aan herinneren dat dit verhaal is verzonnen. [ ] Het einde is verrassend. (leestip van de week)
GoodReads
Met de prins op reis is oprecht één van de beste boeken die ik in 2022 heb gelezen.[ ] Het verhaal bouwt zeer goed op, als verslaglegging, maar al snel ook als roman, waarbij de spanning steeds meer opgevoerd wordt, tot een climax die in meerdere etappes uitgevoerd wordt.
Trouw
Het aardige van de roman is dat de schrijver de vrijheid van fictie nu eens niet gebruikt om veel smeuïger uit te pakken over de avonturen van Bernhard. Umbgroves interesse gaat veel meer uit naar de worstelingen van zijn oudoom. [ ]
Precies dat tilt Met de prins op reis uit boven zomaar een vermakelijke vingeroefening: de figuur De Graaff staat ook voor de houding tegenover Bernhard van het burgerlijke, brave Nederland van de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog.
HP/DeTijd
Met archaïsch, plechtig taalgebruik beschrijft hij de onderhandelingen, het diplomatieke verkeer, maar vooral ook het eigenzinnige gedrag van de prins, die zich weinig aantrekt van het protocol.
Brabant Cultureel
Een schelmenroman in Koninklijke kringen om van te smullen.
de Volkskrant
Hoe is het om particulier secretaris te zijn van een lid van het koninklijk huis? Ben je tassendrager, influisteraar, comrade in crime? De vraag is intrigerend, zeker als het om de naaste dienaar van Bernhard gaat, de dandyprins, bij leven lidmaat van de internationale jetset. [ ]
Het verhaal van Umbgrove levert het beeld op van een tragische held.
Hebban
Een zeer interessant, op feiten gebaseerd, reisverslag
Peter Schouten (correspondent Latijns-Amerika voor o.a. AD, NPORadio1)
De schitterend verwoorde dialogen en betrokken karakters op de Zuid-Amerikaanse pampa doen de lezer smullen. Van genot, verbazing en gêne.
Gerda Aukes
(boekhandel Den Boer)
Wat een boek!! Een prachtige verbinding tussen feit (zie fotokatern) en een beetje fictie. Bijna explosieve inhoud!!
Knack ****
Met een dystopische toekomstvisie begint de Nederlandse romancier Arthur Umbgrove een pamflet waarmee hij de satire van de ondergang wil redden
De morgen
In zijn pamflet De wederafbouw van de satire houdt hij een kernachtig pleidooi voor humor die de randjes aftast
Financieel Dagblad
Umbgrove somt een verontrustende lijst op van makers, uitgeverijen en omroepen die na bezwaren of zelfs bedreigingen excuses aanboden voor de grappen waar ze verantwoordelijk voor zijn.
De Telegraaf
Umbgrove zet in De wederafbouw van de satire vakkundig en helder uiteen wat de spelregels zijn van (goede) satire en waarom het zo belangrijk is.

zo hard mogelijk