Radar's karwats
Afgelopen zaterdag hoorde ik in de auto het programma Radar radio. In de uitzending klagen consumenten over bedrijven die hun iets hebben aangedaan. In deze periode gaat het vooral over in de soep gelopen vakanties. Ik realiseerde me tijdens het luisteren dat het belangrijkste product dat het programma verkoopt niet zozeer nieuws is of feiten, maar: verontwaardiging. De presentatrice, de advocaat van het programma, de reisjournalist en natuurlijk de slachtoffers zijn verontwaardigd.
Het format is heel strak en verloopt altijd volgens eenzelfde patroon: eerst geeft de presentatrice een inleiding, dan komt het slachtoffer uitgebreid aan het woord, dan zegt de advocaat dat het een schande is en dan wordt de organisatie die de fout gemaakt heeft publiekelijk aangeklaagd. De bedoeling is dan dat de zegsman of vrouw van het bedrijf het boetekleed aantrekt, belooft dat het nooit meer zal gebeuren en onmiddellijk met het slachtoffer gaat bellen om alle schade, vooral ook de emotionele, te vergoeden. Want de slachtoffers zijn altijd getraumatiseerd. Een calvinistische boetedoening met de presentatrice als grootmeesteres met de karwats in de hand.
Afgelopen zaterdag ging het over een gezin dat zijn vlucht gemist had doordat het opgesloten had gezeten in een parkeergarage bij een luchthaven. Heel vervelend natuurlijk, maar de dame van de luchtvaartmaatschappij vond niet dat het hun verantwoordelijkheid was. Omdat presentatrice Mischa Blok maar bleef herhalen dat het wel hun fout was lachte ze twee keer ongemakkelijk.
Dat was koren op de molen van de verontwaardigde makers:
- Wij zijn niet verantwoordelijk voor de ..
- Ben ik het niet mee eens, maar wat gaat u ze bieden?
Zenuwachtig gelach
- U lacht steeds, maar ik vind het helemaal niet zo grappig mevrouw. Ik kan me voorstellen dat als ik had vastgezeten in zo’n garage, en ik denk dat u zich dat ook wel kan voorstellen, dat is echt een traumatische ervaring. En die mensen hebben ook nog dat EK gemist. Ik vind er echt helemaal niks grappigs aan.
Daar was ie weer: de karwats der morele verontwaardiging.
Waarom wordt er in dat programma nooit eens een kritische vraag aan het slachtoffer gesteld? Bijvoorbeeld waarom al die klagende mensen altijd voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten?
In het journaal werd vorige week aan iemand die net met Ryan Air gevlogen had gevraagd of ze het eens was met de stakende piloten. Ja, ze vond ook dat ze meer loon moesten krijgen en betere arbeidsomstandigheden verdienden. Toen werd er gevraagd wat zij voor haar ticket betaald had. Dat bleek vijftien euro te zijn. Misschien moet die prijs dan ook omhoog, suggereerde de interviewer. Hoezo, vroeg de dame verontwaardigd, waarom zou ik meer betalen?
Het lijkt soms alsof mensen de koppeling tussen wat je betaalt en wat je redelijkerwijs mag verwachten niet meer kunnen maken. En dan valt alles tegen. Gelukkig word je dan met open armen ontvangen bij Radar, de branchevereniging der verontwaardigden.








