Anwar en Asu
Stel je bent een jongen van 14 jaar. Je heet Yassin, althans zo heet je sinds je tien jaar geleden aan kwam in Nederland. Daarvoor heette je Anwar. Je bent hier samen met je zusje van 12, Layla, die eigenlijk Asu heet. Jullie moeder heeft gelogen over haar en jullie identiteit, dat is veiliger, want ze kunnen je niet terugsturen als ze niet weten wie je bent en waar je vandaan komt.
En je wil ook helemaal niet meer terug. Terug naar waar? Je hebt nauwelijks herinnering aan het land waar je vandaan komt. Nederland is jouw land. Je zit hier op school, je zit hier op voetbal. Hier heb je vrienden, vriendinnen. Hier ben je thuis.
Soms wordt je overvallen door een rot gevoel. Alsof je in een zwart gat wordt gezogen. Dan zie je beelden voor je dat jullie midden in de nacht van je bed worden gelicht en op het vliegtuig worden gezet. Dat gevoel overvalt je vooral als jullie moeder weer voor een rechter moeten verschijnen. Je weet al weken van tevoren dat het eraan zit te komen omdat ze dan meer schreeuwt dan normaal. Dan hou je je gedeisd en blijf je wat langer op straat hangen om haar niet tot last te zijn.
Maar sinds een paar dagen heb je weer hoop. Heel veel hoop zelfs. Je hebt namelijk de zaak van Lily en Howick op de voet gevolgd en het is echt waar: ze zijn niet teruggestuurd. Ze moesten terug, iedere rechter had het gezegd, maar op het laatste nippertje mochten ze blijven. Je denkt: zo zal het bij ons ook gaan. Vlak voordat we het land uit moeten, dit land waar je zo van houdt, vlak daarvoor zal de staatssecretaris zeggen: je mag blijven. Zo ging het bij Lily en Howick ook
Maar dan hoor je iemand op de radio die zegt dat er honderden kinderen zijn die uitgezet moeten en gaan worden omdat zij geen aandacht krijgen van de media. Omdat zij geen advocaat hebben die misbruik maakt van de regels; omdat zij er niet uit gepikt zijn als showcase door Defence for Children; omdat zij geen aandacht krijgen van al die Bekende Nederlanders met hun volstrekt willekeurige verontwaardiging. Je hoort hem de Franse filosoof Tocqueville citeren: Men kan elk kwaad geduldig verdragen zolang het onvermijdelijk is, maar het wordt ónverdraaglijk zodra de hoop zich aandient dat ontsnapping mogelijk is. Je hoort hem zeggen dat het klassenjustitie is, een dikke fuck you naar het Nederlands rechtssysteem en dat al die andere kinderen wel gewoon zullen vertrekken. Let maar op. Maar, denk je, het zijn allemaal maar woorden en het gaat niet om woorden maar om daden, net zoals bij Lily en Howick.
Dan komt de nacht dat je wordt opgehaald. Je pakt je spullen, je wordt in een auto gezet en ze rijden je naar het vliegveld. Je bent bang, maar je weet zeker dat je op het laatste moment wordt gered, want zo ging het bij Lily en Howick toch ook. Pas als jullie de vliegtuigtrap op gaan begin je te twijfelen: waar is iedereen? Waar zijn alle tweets van Bekende Nederlanders? Waar blijft de staatssecretaris? Waar is Youp van t Hek? Waar is Peter R. de Vries?
Dan gaat de vliegtuigdeur dicht en begrijp je dat je het mis had. Dat sprookjes alleen bestaan als de camera draait.
De motoren brullen, je vliegtuig stijgt op.








