#metoo een jaar later
Afgelopen week was de Netflix première van het zesde seizoen van House of Cards . Dit keer zonder Kevin Spacey, die, zo las ik in alle recensies, node wordt gemist. Het venijn is eruit. Zoals u weet is Spacey persona non grata sinds hij, een jaar geleden, beschuldigd werd van seksueel overschrijdend gedrag. Ongemakkelijke vraag: mag je van iemand genieten omdat hij een geweldige acteur is, ook al heeft hij prive fouten gemaakt? Omdat ik me afvroeg of hij eigenlijk al veroordeeld is googelde ik op zijn naam en tot mijn verbazing las ik dat alle zaken die tegen hem zijn aangespannen, zijn geseponeerd. Raar: de man is door iedereen, Netflix, collega acteurs, onmiddellijk na de beschuldigingen verstoten maar, tot nog toe althans, niet veroordeeld.
Ik googelde verder. Hoe zou het toch zijn met die zaak van Jelle Brandt Corstius, vroeg ik me af. Ook die zaak blijkt te zijn geseponeerd wegens het ontbreken van enig steunbewijs. En ook hier zit de beschuldigde zonder werk thuis, verbannen door de wereld om hem heen.
Hetzelfde gebeurt nu met de oncoloog Schellens. Afgelopen week werd hij in NRC door een promovenda beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Schellens is een beroemd wetenschapper en een van de mensen die de strijd aan bond tegen de farmaceutische industrie, door zelf veel goedkopere kankermedicijnen te ontwikkelen. Een geneeskunde Don Quichotte. Inmiddels is hij, noodgedwongen, gestopt bij het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis en de universiteit Utrecht.
Ook hier kan je de ongemakkelijke vraag stellen: is het niet inhumaan ten aanzien van kankerpatiënten dat hij niet meer kan werken. Waar het bij Kevin Spacey ‘alleen maar’ gaat om de kwaliteit van House of Cards , gaat het hier misschien wel om mensenlevens. Weegt het een op tegen het ander? Daarbij kun je je de vraag stellen of het AVL en de universiteit van Utrecht, onder druk van de publieke opinie, hun handen niet heel snel van hem af trekken.
Want wat is er nou bewezen? Niets. Er is nog geen rechtszaak, er is nog geen aanklacht, er is alleen maar een artikel in NRC waarin een promovenda haar verhaal doet. En een onderzoek van het AVL zelf waarin Schellens zegt ‘zich niet te kunnen vinden’. Zijn kant van het verhaal kennen we niet. Daarom bleef ik ook met een aantal vragen zitten. Zo vind ik het raar dat de promovenda urenlang gesprekken met Schellens opneemt om bewijsmateriaal te verzamelen van zijn opdringerigheid, maar daarna wel met hem naar bed gaat. En dan achteraf zegt dat het tegen haar zin was. Als dat laatste waar is, dan is het verkrachting lijkt me, maar daarvan is geen aangifte gedaan. Dus hoe zat dat dan? Nou kan je zeggen dat NRC een gedegen krant is, en dat is ook zo, maar die naam heeft Trouw ook, en toch zijn zij vorig jaar door het commissariaat van de media op de vingers zijn getikt voor het plaatsen van de brief van Brandt Cortsius.
Er bestaat dezer dagen de neiging om iemand die zichzelf slachtoffer noemt ook meteen als slachtoffer te zien. Terwijl er vijftig tinten grijs zitten tussen een flirt en verkrachting.
Natuurlijk kan ik niet bepalen wat er is gebeurd tussen de hoogleraar en de promovenda, ik wil alleen maar zeggen dat het artikel eenzijdig is en vragen oproept. Misschien werden de twee wel verliefd op elkaar, maar weigerde hij zijn gezin in de steek te laten en neemt zij nu wraak. Of, en ik geef onmiddellijk toe dat dit wel erg complotterig klinkt, is het ingestoken door de farmaceutische industrie die graag van die lastige Schellens af wil.
Als de metoo beweging mij iets duidelijk heeft gemaakt is het wel dat vrijwel alle vrouwen in hun leven lastig gevallen worden door opdringerige mannen. Dat is schokkend en afschuwelijk. Maar wat je een jaar na het begin van metoo ook moet vaststellen is dat trial by media allang geen angstbeeld meer is, maar alledaagse realiteit.








