Minerva
Het lijkt erop dat het oog van de pers langzaam verschuift van het Groninger Studentencorps Vindicat naar het Leidse Minerva. Deze week liefst twee paginagrote artikelen in NRC over de ‘verstikkende’ cultuur aldaar. Vorige maand al kwamen berichten naar buiten over de zogenoemde bilnaad adjes, wat mij betreft het beste nieuwe woord van 2018. Het lijkt erop dat de pers, in haar zucht naar nog nieuwer nieuws, een beetje uitgekeken is op Vindicat. Pfff, weer een mishandeling, what’s new. Het is trouwens ook niet raar dat het nu over eens een ander corps gaat, want wat bij Vindicat mis was, is bij alle corpora mis. Over twee jaar is Delft of Amsterdam of Utrecht aan de beurt. Let maar op.
De strekking van beide artikelen in NRC was dat de cultuur en de groepsdruk leiden tot excessief drank en drugsgebruik en tot schokkende ontgroeningstaferelen. Ik denk dat dat waar is, maar ik wil er wel een kanttekening bij maken. In elke subcultuur in Nederland is er groepsdruk en gaan mensen zich gedragen naar de daar heersende cultuur. Kijk maar naar Rob Jetten. Die jongen is nog maar 31 jaar oud en praat alsof hij al dertig jaar rondloopt op het binnenhof. Of probeer binnen het Nederlands elftal maar eens een voetballer zonder tatoeage te vinden. Iedereen conformeert zich aan de cultuur van de groep. Of dacht je dat al die homo’s met latex pakjes en veren in hun reet tijdens de canalpride dat doen omdat ze dat zelf zo graag willen?
Groepsdruk is overal, maar moet natuurlijk niet ‘verstikkend’ zijn. Dat laatste is ingewikkeld, want wanneer is iets verstikkend? En wat voor de één verstikkend is, is voor de ander luchtig. Het heeft mij altijd verbaasd hoe makkelijk sommige van mijn jaargenoten de ontgroening van zich af lieten glijden, terwijl ik het echt vreselijk vond. Wat ik ook lastig vind van al die artikelen over de corpora is dat er steeds gesuggereerd wordt dat het een homogene groep is. Onder de vrienden die ik over heb gehouden aan Vindicat zitten respectievelijk twee dominees, een journalist en een kunstenaar. Misschien heel gek om te horen voor sommige mensen, maar niet alle corpsleden worden CEO van Unilever.
Nou goed, het lijkt nu alsof ik de berichten over een verstikkende cultuur niet serieus neem. Dat doe ik wel. Baldadigheid, grenzeloosheid, anti burgerlijkheid, zeg maar de leuke kanten van de corpscultuur, zijn vrees ik het afgelopen decennium overgegaan in arrogantie, onverschilligheid en verongelijktheid. Dat is jammer en de vraag is, hoe draai je dat terug?
Hoe terecht de sancties van het universiteitsbestuur in Groningen ook zijn, hoe alarmerend de berichten in de pers over Minerva, het zal de cultuur niet veranderen. Het zal de verenigingen alleen maar nog meer naar binnen gekeerd maken. Het jaar nadat de schandalen over Vindicat naar buiten kwamen, kregen ze meer aanmeldingen dan ooit.
De verandering zal van binnenuit moeten komen. En het enige wat helpt zijn voorbeelden. Toen ik in 1983 aan kwam was de rector van de Senaat, oftewel een van de populairste mensen van de vereniging, openlijk homo. Daarmee was homoseksualiteit in een klap volledig geaccepteerd. Als ze bij Minerva echt wat willen veranderen aan het excessieve drank en drugsgebruik, moeten ze zorgen dat de volgende praeses van het bestuur geheelonthouder is.








