2039
Het is 2039.
Een van de populairste programma’s die elke dag om acht uur, het oude tijdstip van Goeie tijden, slechte tijden , wordt uitgezonden, heet De tweede kamer . Het is een samenvatting van het debat dat de politici die dag voerden en het is populair omdat de volksvertegenwoordigers elkaar voortdurend in de haren vliegen, uitschelden en zelfs af en toe met elkaar op de vuist gaan. Het is topamusement. Vroeger had de tweede kamer macht, nu alleen nog op papier.
De feitelijke macht komt toe aan bewegingen. Zo is er de beweging Oost West tegen de rest . Begonnen als actiegroep in de Oostvaardersplassen, waar ze met succes protesteerden voor het bijvoeren van het wild, ging de beweging zich met steeds meer zaken bemoeien. Zoals met het niet inenten van kinderen. Wekenlang werd er gedemonstreerd voor de deuren van GGD instellingen. Maandenlang werden huisartsen op internet beschuldigd van kindermishandeling. ‘Mijn kind is autistisch geworden door u’ was er te lezen en ‘huisarts moordenaar’. Uiteindelijk werd inenten verboden.
Een andere populaire beweging is Homo Universalis , ooit opgericht door Peter R. de Vries ten tijde van de zaak Lily en Howick met als motto Als je niet voor ons bent, ben je een NSB-er . Ook deze beweging heeft overal een standpunt over. Of het nou gaat om misdaad, voetbal, de kleur van paprika’s in de schappen van de supermarkt, het afschot van everzwijnen op de koninklijke domeinen.
Omdat het tekort aan rechters ieder jaar groter werd, is de rechterlijke macht grotendeels vervangen door apps. Zo is er bijvoorbeeld de app: Bash je buurman . Daarin kan je zelf een filmpje maken over bijvoorbeeld de schutting van de buren die volgens jou verkeerd staat. De buren op hun beurt kunnen ook een filmpje maken om hun kant van het verhaal te vertellen en vervolgens kunnen mensen stemmen. En het oordeel van die mensen is bindend. Als je weigert mee te werken ben je sowieso schuldig, want dan heb je kennelijk wat te verbergen. Trial by app , heet deze efficiente vorm van rechtspraak.
Datzelfde principe kenmerkt nu veel tv programma’s. Op het tijdstip waar vroeger Pauw zat, zit bijvoorbeeld nu: To metoo, or not to metoo . In dit programma beschuldigt een vrouw een man van sexueel misbruik. Aan het eind van de uitzending mag het publiek stemmen en als de man schuldig wordt bevonden slaat zijn stoel achterover waardoor hij in een bak met gebruikte condooms valt. Dat laatste is een ideetje van John de Mol. Of nou ja, iemand anders heeft het verzonnen, maar John de Mol heeft het geclaimd.
Het maken van wetten is geheel overbodig geworden. Bijna alle zaken worden door middel van klicks besloten. Zo ook, welk illegaal in Nederland verblijvend gezin wel mag blijven en welk niet. Het programma dat live wordt opgenomen op Schiphol wordt gepresenteerd door Jesse Klaver die moeiteloos de overgang van de politiek naar Talpa wist te maken. Bij ieder gezin dat wordt teruggestuurd spreekt hij de kijker vermanend toe: ‘Ik hoop dat je je superstoer voelt nu. Kleine kinderen wegsturen, durf je wel.’
Het enige programma dat al zestig jaar onveranderd is, is het programma Twee voor twaalf , dat nog steeds gepresenteerd wordt door Astrid Joosten, die zelf inmiddels 81 is, maar er nog steeds uitziet als 23. De laatste vraag van de uitzending luidt: ‘Wie schreef het boek 1984 ?’ ‘George Clooney’, antwoordt een deelnemer.








