So far so good
Het is 10 jaar geleden dat Lehman Brothers viel en de financiele crisis in alle hevigheid losbarstte. De kranten staan er vol van.
Ik stuitte op een tegenlicht documentaire uit 2005, dus 3 jaar voor die crisis, waarin het scenario werd besproken van een totale meltdown van ons financiele systeem. Het heet: als de dollar valt. George Bush jr. was nog president, Aldith Hunker presenteerde nog het journaal en Twan Huijs (de Jack Spijkerman van de TV Journalistiek) was nog Amerika correspondent voor de NOS. Heel interessant en ook verontrustend om te zien dat allerlei kenners, economen en bankiers, een scenario schetsen dat een paar jaar later, in iets andere vorm, werkelijkheid wordt. Allemaal schetsen ze het beeld van een economie met een waterhoofd. Oftewel, alle kenners zien het naderend onheil, maar niemand doet er iets aan.
De vooraanstaand econoom, Peter Schiff, geeft een mooie metafoor voor die situatie: je springt van de 100 st verdieping van een gebouw en bij de 50 ste verdieping zeg je: nou, so far so good. Oftewel, het gaat niet om de sprong, maar om de impact. Een topman van Morgan Stanley beschrijft de wereldorde als volgt: Zes mensen spoelen aan op een eiland, waaronder een Amerikaan. Om te overleven verdelen ze de taken: de een gaat vissen, de ander gaat jagen, weer een gaat hout sprokkelen voor het vuur. En de Amerikaan heeft als taak om het allemaal op te eten. Dus als de anderen ‘s avonds een heerlijk maal hebben gemaakt eet de Amerikaan alles op. Nou, niet alles, hij laat net genoeg over voor de rest zodat ze niet verhongeren en de volgende dag weer op pad kunnen om een maaltijd voor hem te maken. Als de Amerikaan gevraagd wordt of dat niet oneerlijk is, antwoordt hij: helemaal niet, ik zorg voor werkgelegenheid.
Inmiddels zijn we tien jaar na de crisis en in alle artikelen die ik lees komt hetzelfde beeld naar voren als in die documentaire: alle kenners waarschuwen dat het zomaar weer mis kan gaan. De schulden van toen zijn niet weg, ze zitten nu alleen vooral bij de overheden. Als er nu een bank dreigt om te vallen, bijvoorbeeld de Deutsche Bank, die al jaren in zwaar weer verkeerd, dan is er geen geld om hem te redden en dan valt alles om. Maar niemand heeft zin in die unconvenient truth. Het gaat goed totdat het misgaat.
Datzelfde opportunisme zag je ook bij de Katholieke kerk. In een schokkend relaas in NRC las ik over het jarenlange misbruik van kinderen door kapelanen en priesters. De bisschoppen wisten ervan, maar deden er niets aan. Een kapelaan die in het ene dorp kinderen misbruikte, werd, nadat een moeder geklaagd had, niet bestraft maar overgeplaatst naar een ander dorp, waar hij een fris blik kinderen kon opentrekken. Of liever gezegd, aftrekken.
Het zit in iedereen: de gedachte van: het gaat goed, totdat je tegen het asfalt smakt. Iedereen weet dat het celibaat een ontkenning is van de drift van de man. Iedereen weet dat je geen hypotheek van tonnen moet verstrekken aan mensen die van een uitkering moeten rondkomen. En toch deed niemand wat.
Bankiers en bisschoppen voeren een leeuwenact op. Eens in de zoveel tijd vreet de leeuw zijn dompteur op. Zolang wij een kaartje kopen voor het circus zijn er dompteurs die hun kop in een leeuw blijven stoppen en zeggen: so far so good.
Nog even, ter verontrusting: de Amerikaanse staatsschuld stijgt met 45.000 dollar per seconde. De Deutsche bank is afgelopen juni niet door de stresstest van de Fed gekomen. Italie koerst af op een niet terug te betalen staatsschuld van 2500 miljard euro. U kunt rustig gaan slapen. So far so good.








