De inclusieve samenleving (exclusief Jehova's)
Afgelopen week ontstond er ophef over een schooldirecteur die verbood om zijn leerlingen een homostel te laten spelen in de eindmusical.
Niet omdat hij homofilie zelf onacceptabel vond, maar omdat hij bang was dat een van de leerlingen om die reden niet mee zou doen. De leerling was Jehova’s getuige.
Een paar ouders twitterden erover en een rel was geboren met als dieptepunt de onvermijdelijke bedreigingen aan het adres van de directeur en zijn familie.
Bij de talkshow ‘Dit is M’ zaten vier mensen vreselijk verontwaardigd te zijn: een PvdA politicus die kamervragen ging stellen, een VVD Politicus uit Hengelo, een leraar en Margriet van de Linden zelf.
Raar vond ik dat, want volgens mij deed de directeur precies wat hij moest doen: hij probeerde, om maar eens populair politiek jargon te gebruiken: de boel bij elkaar te houden.
Hij wilde niet dat er iemand uitgesloten werd.
Margriet van de Linden daarentegen deed precies het omgekeerde: ze nodigde drie gasten uit die het roerend met haar eens waren en ging over tot het bashen van de directeur.
Waarom er overigens in een talkshow vier mensen zitten die het roerend met elkaar eens zijn, en niet eentje die een andere mening heeft weet ik niet. Misschien maakt morele verontwaardiging tegenspraak overbodig.
Hoe dan ook, ‘Dit is M’ illustreerde haarscherp wat het dilemma is van een diverse, inclusieve samenleving, vroeger ook wel multiculturele samenleving genoemd.
Luister even naar hoe het PvdA lid haar kamervraag bij 'Dit is M' formuleert :
‘Is de minister het met ons eens dat je in Nederland alle kinderen op school mee wil geven dat het goed is om jezelf te zijn. Dat iedereen zichzelf mag zijn.’
Dat klinkt mooi, maar hier wringt hem juist de schoen: De vrijheid om jezelf te zijn gaat soms ten koste van de vrijheid van een ander om zichzelf te zijn.
Een ambtenaar van burgerlijke stand die om religieuze redenen weigert om homostellen te trouwen is helemaal zichzelf. Maar hij discrimineert wel.
Ziehier de paradox van een vrije, diverse, inclusieve samenleving: die leidt niet tot integratie, maar tot desintegratie en willekeur. Want wie is het meest beledigd? De Jehova of de homo?
De pogingen van de schooldirecteur om het mogelijke conflict via overleg met de leerlingen te sussen vind ik te prijzen. Dat de uitkomst onbevredigend is, is een gevolg van de weeffout van onze samenleving waarin iedereen altijd maar zichzelf moet kunnen zijn.
Daarbij, zo gek is de gedachte niet om rekening te houden met een leerling die anders is. Als er in een kamer tien mensen zitten waarvan er negen roken, dan is het helemaal niet raar dat er besloten wordt om binnen niet te roken.
Ik vind de verontwaardiging van Van der Linden en al die anderen hypocriet. Ze zijn voor een inclusieve samenleving, exclusief Jehova’s. De homolobby is in Nederland nou eenmaal een stuk sterker dan de Jehova lobby. Zeker in Hilversum.








