Was getekend: het Parool
Afgelopen zaterdag zat er bij het Parool een extra bijlage van acht pagina’s over de musical ‘Was getekend’ over het leven van Annie M.G. Schmidt.
In die bijlage interviews met de hoofdrolspelers, de producent en de schrijver van het scenario en achterop een paginagrote advertentie voor de musical met een lezersaanbieding.
Ik vroeg me af wat dit nou was: een advertentiebijlage of een journalistiek bijdrage. Er stond nergens boven de interviews dat het een advirotial was, dus het moest wel gaan om journalistiek. Maar waarom acht pagina’s schrijven over een musical die al een jaar geleden in premiere ging, waarover toen al heel veel geschreven is en die overal allang gerecenseerd is?
Misschien, dacht ik, is het een poging om het succes van de musical te verklaren. Maar dan blijft de vraag, waarom een hele bijlage? Waarom niet een stuk van 1 pagina? Of 2?
Toen ik de interviews las, die onder andere gemaakt waren door Ronald Ockhuysen, de hoofdredacteur van het Parool, nam de verwarring alleen maar toe. Dit had niks met journalistiek te maken, dit was pure propaganda.
Ik citeer uit het interview met Albert Verlinde:
‘Alles aan deze voorstelling is bijzonder; een nieuw ontwikkelde show, bejubeld door pers en publiek, de Musical Awards die we in ontvangst mochten nemen en inmiddels 200.000 kaarten verkocht.’
Dat zijn teksten voor op een poster, niet voor een serieus interview.
Nog een citaat: ‘The Lion King passeerde onlangs de grens van 1 miljoen bezoekers. In een land waar 16 miljoen mensen wonen. Onze lat ligt hoog.’
Het interview van Aleida Smit met hoofdrolspeelster Simone Kleinsma spande de kroon. Ik kies lukraak een paar uitspraken:
‘Het ging heel goed. Mensen omarmden ons op de een of de andere manier. Toen we opkwamen werden we warm ontvangen en zijn we op vleugels gegaan.’
‘Het is een succes geworden, nog groter dan ik durfde te hopen.’
‘Natuurlijk ben ik blij met de Musical Award voor mijn rol, want wat is een mens zonder bevestiging?’
Dit was helemaal geen achtergrondartikel, dit was Noord Koreaanse Stage-propaganda.
Ik kan niet anders dan concluderen dat Het Parool een lucratieve deal heeft gesloten met Albert Verlinde omdat de musical nu zes maanden in reprise gaat in het De la Mar theater. Daar is op zich helemaal niks mis mee, maar dan moet je het er wel bij vermelden.
Met de komst van internet is de scheidslijn tussen commercie en journalistiek, tussen echt nieuws en fakenieuws steeds vager geworden. Gelukkig heb je nog steeds een paar serieuze kranten die wel onafhankelijk proberen te zijn.
Kennelijk hoort het Parool daar niet meer bij.
En mocht ik het mis hebben en er geen deal zijn tussen Verlinde en het Parool, dan moet Ockhuysen me toch eens uitleggen waarom hij acht pagina’s besteedt aan een musical van een rete-commerciele producent die meer dan genoeg middelen heeft om zijn zalen vol te krijgen. Ik weet nog wel een paar theatermakers en schrijvers die dolblij zouden zijn met een achtste pagina in een krant.








