Heilige graal
Eind jaren negentig erfde ik de boerderij van mijn grootouders, in een gehuchtje op de grens van Nederland en Belgie te midden van weilanden en een natuurreservaat. Het is er prachtig en ik kom er vaak.
Naast de boerderij lag een zwart pad dat gemaakt was van zinkassen; afval dat je gratis kon ophalen bij de zinkfabriek van Overpelt.
Het mooie van zinkassen was dat er niets op groeide en dus verhardde zo ongeveer iedereen in de wijde omtrek zijn paden ermee. De enkeling die het niet deed, werd meewarig aangekeken, als hij op zaterdag met kromgetrokken rug het onkruid tussen zijn grindpad stond uit te trekken. Drie weken later kon hij opnieuw beginnen.
Natuurlijk bleek later dat zinkassen niet zo gezond waren en moest iedereen die paden verplicht laten saneren door een gecertificeerd bedrijf dat door de provincie was uitverkoren. Het gevolg was dat er enorme bedragen werden berekend. Zo kostte het afgraven van mijn pad, dat dertig meter lang en vijf meter breed is, 25.000 euro. In 2004. Ik had geen keus, concurrentie was er niet. Gelukkig, moet ik erbij zeggen, werd een groot deel gesubsidieerd.
Hetzelfde gebeurt nu, vrees ik, met asbest, de natuurlijke grondstof die massaal omarmd werd vanwege zijn brandwerende eigenschappen, maar die bij nader inzien gevaar oplevert bij langdurige inademing. Alle asbestdaken moeten voor 2024 verwijderd worden en er zijn maar een paar bedrijven die het mogen doen. Die concurreren nauwelijks met elkaar, want de vraag is veel groter dan het aanbod. Dat betekent dat ook hier weer enorme bedragen gevraagd zullen worden, die mensen toch wel betalen omdat ze geen keuze hebben. Er is subsidie, maar die is zo laag, dat het geen naam mag hebben.
Inmiddels zijn er overigens een aantal rapporten, die aangeven dat de enorme voorzorgsmaatregelen die asbestverwijderingsbedrijven nemen, zoals maanpakken, douches, onderdrukcabines, in veel gevallen helemaal niet nodig zijn. Het is alsof je met een vlammenwerper een mug dood maakt. Maar nuanceringen worden niet op prijs gesteld, het gaat in deze discussie om goed of fout, om moreel of immoreel en iets ertussenin is verdacht.
En terwijl we miljarden uitgeven aan de sanering van asbest, omarmen we intussen massaal de nieuwe heilige graal: accu’s. Accu’s zijn het nieuwe asbest. Accu’s worden namelijk gemaakt van nikkel, lithium, kobalt, magnesium, koper, aluminium, mangaan, fosfor, fluor en grafiet. Dat zijn grondstoffen die meestal door kinderhandjes worden gedolven in landen waar je liever geen zaken meedoet. Daarbij leveren ze zwaar chemisch afval op, want hergebruik van de meeste grondstoffen is te duur en fluor en grafiet kunnen helemaal niet hergebruikt worden. Dus zitten we over veertig jaar met een Himalaya aan accu’s, waar dan weer een plan voor moet komen dat miljarden gaat kosten.
En zo gaat het steeds: in het begin zijn we blind voor de nadelen, en als onze ogen eenmaal geopend zijn, doof voor argumenten. Verliefdheid die omslaat in haat.
Zonder iets te willen bagetaliseren: mijn grootouders, die hun hele leven over dat zwarte zinkassenpaadje zijn gelopen, langs een stal met asbest golfplaten, zijn respectievelijk 89 en 93 jaar oud geworden.








